Испанският сериал “Синьо лято е придобил отдавна култов статус в

...
 Испанският сериал “Синьо лято е придобил отдавна култов статус в
Коментари Харесай

Синьо лято - филмът на поколения деца

 Испанският сериал “Синьо лято ” е придобил от дълго време паметен статус в България. Поколения деца са израснали с него, пазят незабравими мемоари от приключенията на тайфата, Чанкете и Хулия. А запитвали ли сте се в миналото по какъв начин наподобяват през днешния ден героите от кино лентата " Синьо лято " – филмът дружно с който множеството от нас пораснахме и изживяхме незабравими моменти? Тази мелодия, която доста от нас си подсвиркваха….. Този град и неговите плажове, които ни караха да обичаме морето. И несъмнено най-важното – актьорите взели участие във кино лентата.

 Синьо лято се снима за към 16 месеца през 1979-80 година в  Коста дел Сол или с цел да бъдем по съответни – Испания и нейната самостоятелна област Андалусия, в градовете Нерха, Мотрил, Алмуниекар и Гранада. Нерха е главният град в който са снимани най-вече подиуми. Намира се на към 55 км. от Малага, с повърхност от 85 км² и население 23 000 поданици. Характерен с типичните си андалусийски бели улички, това е мястото където и до през днешния ден кипи живот. Пример за това е и че огромна част от популацията са чужденци. Филмът е сниман в продължение на 16 месеца, в интервала август 1979 година – декември 1980 година в гр. Нерха, област Малага. Сериалът е излъчен за първи път през 1984 година, а по-късно през 1986 година, 1988 година и 1991 година Последните пъти, когато е предаван, са през 2010 година, 2012 година 2013 година и 2015 година по Българска национална телевизия.

  “Синьо лято “ (на испански: Verano Azul) е прочут испански ефирен сериал (19 епизода, 1981 г.) на режисьора Антонио Мерсеро. Описва приключенията на група другари, деца и младежи, на почивка в Нерха, малко градче на крайбрежието на Андалусия. Тайфата се състои от пет момчета и две девойки, на възраст сред осем и седемнадесет години, както и двама възрастни: художничка и пенсиониран моряк. Сериалът пожънва голям триумф по време на първото си лъчение в Испания и от този момент насам е гледан от над 20 милиона фенове. Случките и персонажите от кино лентата оставят значима диря в груповата памет през 1980-те години. Сериалът е излъчен в цяла Латинска Америка, в Португалия, както и в нелатински страни като Ангола, България, Полша и Хърватия. Филмът преглежда тематиката за другарството, безметежността на детството, връзките с родителите и други Филмътт е считан за паметен от поколенията, израснали в края на 70-те и началото на 80-те години, когато държавната (и тогава единствена) Българска телевизия рядко излъчва стратегии, отдадени на младежките прекарвания и проблеми.

 В самата Испания, освободена от консервативната тирания на Франциско Франко едвам няколко години по-рано, сериалът намерено слага „ деликатни “ въпроси като развода, свободата, правото на митинг, спекулациите с парцели, околната среда, споровете сред поколенията и други. Филмът бива подложен на критика за тази си прямост, както и за своята достоверност, изразена в използването на нецензурни изрази, присъщи за разговорната тирада и възрастта на героите. ”

 Чанкете  (Антонио Ферандис) – остарелият моряк, живеещ в остарял риболовен транспортен съд, пренесен на сушата и преустроен като къща. В кариерата си има над 100 кино лентата, един от тях даже печели “Оскар ” през 1982 година Лентата “Започване изначало ” е на режисьора Хосе Луис Гарси. Любимецът на няколко генерации деца Чанкете (Ферандис) за жалост към този момент не е сред живите. Почина през 2000 година на 79.

 Тито: (Мигел Ховен) – най-малкият в групата. Другар на Пираня и брат на Беа. Роден е на 15 януари 1973 година в немския град Любек. Майка му е немкиня. Палавникът има къса, само че славна кино кариера. Снима се в още няколко ленти. Любопитно е, че със остарялото си приятелче Мигел Анхел Валеро или Пираня образуват музикален дует, както батковците Хави и Панчо. Радват се на един публикуван сингъл. След като приключва междинното си обучение в продължение на 10 години работи като сервитьор. От 2004 година е рецепционист в хотел в Нерха, където е сниман и “Синьо лято ”.

 Беа:  (Пилар Торес) – сестра на Тито и хубавицата на групата, за чиято обич се съревновават Хави и Панчо. Красавицата най-драматично от всички понася следствията от известността. Медиите я подхващат поради връзката си с един от операторите по време на фотосите на сериала. Двамата влюбени стават семейство по-късно, само че преследването от страна на публицистите разрушава актьорската кариера на Пилар. Огорчена, изплашена и депресирана тя взема решение да се отдръпна от шоубизнеса, откакто завършва присъединяване в още единствено един филм. В момента работи като медицински помощник със сестра си Кристина Торес (Деси във филма) в мадридска болница.

 Хави (Хуан Хосе Артеро) – водачът на тайфата. Горд и самостоятелен, постоянно в спор с татко си, има вяра в „ твърдата ръка “ и в старите идеали. Хуан е единственият от огромните деца, който става професионален артист. Участвал е в 15 тв кино лентата, над 20 игрални и доста театрални постановки. Заради присъединяване си в различен известен полецейски сериал – “Комисар ”, където играе ченге на име Чарли, получава прякора “Комисаря ”. Любопитно е, че в един от епизодите с Хуан се снима и българска актриса – Надя Димитрова. Епизодът пък се споделя “Българското разобличаване ”. Хави в този момент е на 50 година Живее в градчето Посуело де Алакорн, на 15 км от Мадрид. Женен е и има две деца – Карлота (16) и Мигел (14).

 Панчо:  (Хосе Луис Фернандес) – снабдител в магазина за хранителни артикули на чичо си и вуйна си, с които живее. След кино лентата се пробва да направи музикален дует с Хави (Хуан Хосе Артеро), само че планът не реализира триумф и се разделят скоро по-късно. После Хосе има проблеми с опиати, само че съумява да се пребори с този пъкъл благодарение на фамилията си и към този момент е чист от порока. В момента има личен дребен бизнес – притежател е на мрежа от кафенета.

 Пираня: (Мигел Анхел Валеро) – същинското му име е Манолито, а прякорът му се дължи на пословичната му алчност. Остроумен и грамотен, Пираня нормално е в компанията на Тито. Двамата със своя екранен сътрудник Тито се изявяват по-късно и като артисти. Дует “Пираните ” издава сингъл за деца “Яж, яж ”, който има огромен триумф. После вземат участие в два кино лентата – “Искра и нейните горили ” (1982) и “Бащата има повече от две ” (1982). През лятото на същата 1982 г.с Мигел Ховен имат и участия в цирк “Мондиал ”. Валеро се снима в още два кино лентата – “Добър вечер, господин Чудовище ” и “Женско биле ”. Работи и в региона на дублажа и в някои телевизионни стратегии, преди да се отдаде на науката. Става инженер. Мигел сега е заместник-ректор на катедрата по биоинженерство и телекомуникации на политехниката в Мадрид. Женен е и има три деца.

 Кике:  (Херардо Гаридо) – по-голям от Тито и Пираня, само че по-малък от Хави и Панчо, Кике не е доста ясно изявен воин. Заради известността си е наеман неведнъж за присъединяване в реклами, някои от които са сносно платени. По-късно Гаридо приключва биология, работи и в магазин за обувки. В момента си изкарва прехраната като фешън фотограф.

 Деси: (Кристина Торес) – „ грозното “ момиче, неразделна другарка на Беа. Родителите ѝ са разведени, което е нещо ново и извънредно за епохата. Филмовата Деси се снима в киното в продължение на още 10 години, продължавайки филмовата си кариера най-дълго от всички хлапета след Хави. Интересно е, че двете със сестра й са съвсем 20-годишни по време на фотосите на “Синьо лято ”, до момента в който в сериите играят младежи. Панчо е връстник на девойките, до момента в който Хави в реалност е няколко години по-млад от всички тях.

 Хулия:  (Мария Гаралон) – самотна художничка на отмора в селото. Тя остава в киното и след финала на сериала. Заради известността си сама признава, че постоянно не може да върви умерено по улицата. Хората я стопират непрекъснато и желаят да си приказват с нея. Мария продължава да се снима в известни сериали. Вече играе най-вече в театъра.

 Независимо от това кой какъв е през днешния ден – прочут или не, това са хора, които са оставили един прелестен спомен в нас обвързван с нашето детство.

Инфо: www.socbg.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР